Kennismaken met ons repertoire

The Ground

 

Heilig, heilig, heilig de Heer,
de God der hemelse machten.

Vol zijn hemel en aarde van uw heerlijkheid.
Hosanna in de Hoge.

Gezegend Hij die komt in de Naam des Heren.
Hosanna in de Hoge.

Geef ons vrede.

Over The Ground van Ola Gjeilo

In 2008 componeerde Ola Gjeilo de Sunrise Mass. The Ground is ontleend aan een koraal uit het laatste deel van deze mis. Gjeilo omschrijft de compositie met termen als oplossing, bevrijding en opluchting. Na de lange reis die de mis uitbeeldt door zo veel verschillende emotionele landschappen, is The Ground de plaats van absolute vrede, rust en verademing. Het is zoals iemand dat voelt als hij na een lange reis zijn bestemming heeft bereikt. Niet langer drijft de muziek in cirkels uiteen, gaat omhoog met de zon, is druk in de stad of bezig de eigen persoonlijkheid te vinden. Hierin ligt besloten het bewustzijn dat alles een fundament (Ground) heeft.

 

Gjeilo zegt:

'De muziek van de Sunrise Mass gaat van donker en dromerig, naar meer emotioneel en dramatisch en wordt ten slotte warm en gegrond. Voor mij is het belangrijk dat er een positieve ontwikkeling is in deze artistieke setting, dat alles voorwaarts wordt bewogen.'

Gjeilo laat zich inspireren door oude meesters uit de muziekgeschiedenis. Om J.S. Bach te eren kiest hij voor de vorm van een Chorale. Het is een eenvoudig homo-morf stuk dat geschreven is voor Sopraan, Alt, Tenor en Bas, piano en (optioneel) een strijkkwartet. De strijkers scheppen een warme en sonore klank en verdubbelen de koorpartij zodat een gevoel van eenheid ontstaat. Het lied vloeit zachtjes tot aan maat 78 waar de melodie een octaaf omhoog gaat en de dynamiek zich uitbreidt tot een dubbel forte om een duidelijke climax als glorieus moment uit te beelden.

In deze versie heeft de componist een nieuw intro en een nieuw slot toegevoegd waarin de piano centraal staat, begeleid door het koor en de strijkers. Aan het einde klinkt een teder en ingetogen Dona Nobis Pacem, een vredesbede. Dit is geinspireerd op het War Requiem van Benjamin Britten. De stijgende afsluiting in Es groot symboliseert hoop en mededeelzaamheid en vormt een volledige ontknoping en oplossing.

 

De componist Ola Gjeilo is in 1978 in Noorwegen geboren en verhuisde in 2001 naar New York om compositieleer te gaan studeren aan de Juillard School. Hij heeft inmiddels meer dan 30 werken gepubliceerd, die wereldwijd worden uitgevoerd.

Nadere informatie is te lezen op: www.olagjeilo.com


 

ArtePax Vocale  - -  Powered by: Koala Solutions

eXTReMe Tracker